De eerste indruk is beslissend

De eerste indruk is beslissend

Er zijn vele mogelijkheden om een kostuum, hemd en stropdas op een stijlvolle manier te combineren, maar het is verstandig hier wel over na te denken. Tenslotte is een verkeerde combinatie ook snel gemaakt en zul je daarmee misschien niet de beste eerste indruk maken.

 

Combinatie van drie eenkleurige kledingstukken:

Deze combinatie ziet er goed uit en kan eigenlijk nooit fout gaan, als de kleuren maar bij elkaar passen. Als je kiest voor 3 kledingstukken (kostuum, hemd en das) in een uni-kleur dan straal je daarmee zakelijkheid en elegantie uit. Zo gaat een donkerblauw pak, een wit hemd en een rode das uitstekend samen. De look wordt dan stijlvol bepaald door de contrastkleuren. Mocht je kiezen voor een hemd in een bepaalde kleur (uitgezonderd wit en lichtblauw) dan is het raadzaam te kiezen voor een van je effen stropdassen die qua kleur in lijn ligt met het kostuum. Op deze manier behoudt je de 'rust' in de combinatie.

 

Combinatie van twee eenkleurige kledingstukken en een kledingstuk met een dessin (streep/motief):

Dit is een bekende combinatie die voor veel gelegenheden uitstekend is. Kiest u voor een stropdas met een motief, dan moet de kleur van de het hemd en pak in de das terugkomen. Op die manier breng je alle onderdelen in verbinding met elkaar. Is dit niet mogelijk dan moet in ieder geval de basiskleur van de das passen bij het kostuum.

Heeft het hemd een motief of streep, dan is het ook weer belangrijk dat het dessin qua kleur in lijn ligt met het kostuum en de das. Als je voor deze combi kiest dan moet je de das in exact dezelfde kleur kiezen als het pak. Dat is niet erg gemakkelijk, is de ervaring. Als je de kleuren toch laat afwijken, dan ziet de combinatie er vaak niet erg bevredigend uit.

 

Combinatie van twee kledingstukken met een dessin en een eenkleurig kledingstuk:

Met deze combinatie is het gemakkelijk een fout te maken. Draag nooit een kostuum en een hemd met een dessin. Het tweede kledingstuk met een dessin zal altijd de stropdas moeten zijn. Dus bijvoorbeeld een gestreept pak, een effen hemd en een stropdas met een subtiele streep. De combinatie van een grover dessin in combinatie met een fijn dessin werkt vaak goed. Dus bijvoorbeeld een hemd met een heel fijn streepje in combinatie met een stropdas met brede strepen.

Combineer overigens nooit gestreepte stropdassen met geruite stropdassen. Daarnaast kun je je afvragen of een combinatie van een gestreept hemd en een gestreepte stropdas stijlvol is. Volgens de etiquetten is dit geen enkel probleem, maar volgens het huidige modebeeld is het niet erg gebruikelijk. Tenslotte ga je een verticale streep combineren met een diagonale streep. Dit kan te veel onrust in de uitfit geven.

 

De uiteindelijk look die je uitdraagt hangt dus vooral af van de combinatie van de losse kledingstukken. Een paar handige basisregels:

1) donker kostuum, licht hemd en een donkere das (evt. in een luchtige kleur) is een goede combinatie

2) half donker kostuum, licht hemd en een donkere das is een goede combinatie

3) licht kostuum, half donker overhemd en een donker stropdas is een goede combinatie