De passende stropdas

De passende stropdas

Er zijn talloze redenen te bedenken waarom een stropdas fout gecombineerd wordt. Om dit te voorkomen hebben we een aantal basisregels voor je opgesteld, zodat je er globaal van uit kunt gaan dat je stropdas past bij de outfit die je draagt.

1) De stropdas moet een klein beetje contrasterend zijn met het overhemd. Dat betekent niet dat je felroze of paarse stropdassen moet dragen, maar wel een kleur die afsteekt bij het kleur overhemd. Draag je bijvoorbeeld een lichtblauw overhemd, dan is een lichtblauwe das geen goede optie. Een blauwe of donkerblauwe das is dan wel weer prima, omdat deze 'afsteekt' bij het hemd.

2) De kleur van het hemd of jasje moet terugkomen in de das, mits je geen effen stropdas draagt. Dus als je een lichtblauw hemd draagt en een gestreepte das of een das met een dessin, dan is het raadzaam een das te kiezen waar ook de kleur blauw in komt. Bij een effen stropdas geldt dit niet. Een lichtblauw hemd is bijvoorbeeld uitstekende te combineren met een beige stropdas.

3) Gestreepte stropdassen en stropdassen met een dessin kun je het beste combineren met een effen hemd. Op deze manier blijft de uitstraling rustig en stijlvol. Het 'probleem' van een combinatie met een gestreepte das met een gestreept overhemd, is dat de strepen van het hemd verticaal lopen en de strepen op de stropdas schuin. Dit zorgt voor onrust in de combinatie.

4) Aan te raden is dan ook om bij een overhemd met opvallende strepen, te kiezen voor een effen stropdas. De kleur van de stropdas mag dan overeenkomen met de streep in het hemd.

5) Bij klassieke overhemden met blauwe, rode of grijze clubstrepen past eigenlijk altijd een blauwe stropdas. Bij een hemd met grijze clubstrepen kan een donkerrode stropdas ook nog goed passen.

6) Grote afbeeldingen op de das moeten vermeden worden. Dit draagt niet bij en een serieuze uitstraling. Het mooiste voorbeeld hiervn is natuurlijk de welbekende 'Michey Mouse stropdas'. Niet doen dus!

7) Een stropdas in een afgeleide kleur van het pak, is ook altijd goed. Draag je bijvoorbeeld een zwart pak, dan is een stropdas waarin de kleuren zwart en grijs verwerkt zijn uitstekend. Hetzelfde geldt voor een donkerblauw kostuum.

8) Wollen of katoenen stropdassen passen meer bij een casual outfit, maar eigenlijk niet bij een elegant maatpak. Overigens begint hier wel wat verandering in te komen. Mocht je een mooi getailleerd kostuum dragen in een 'italiaanse look' dan kan een wollen stropdas juist erg hip en trendy zijn.

9) Een strik dragen bij een pak kan erg eigentijds zijn, maar ben er wel bewust van dat dit dan echt bij je past en een soort handelskenmerk van je is. Anders kan het erg komisch overkomen. 

10) Zorgt dat je een stropdas draagt van de juiste breedte. De breedte van een das verandert door de jaren heen. Ooit waren de stropdassen heel smal, daarna weer heel breed. Nu is de trend dat stropdassen weer wat smaller worden, zo rond de 7,5 - 7,8 cm.