Hoe wordt een stropdas gemaakt?

Regelmatig knoop je een stropdas om je hals. Maar sta je er wel eens bij stil hoe een das gemaakt wordt? Nee? Ook heel logisch eigenlijk, waarom zou je. Maar omdat er een mooi verhaal achter het tot stand komen van een stropdas schuilt, doen wij je graag het verhaal uit de doeken.

Drie delen stof

Er bestaan grofweg 2 manieren om een stropdas te confectioneren. Een sevenfold stropdas wordt uit 1 stuk stof gehaald. Een gewone stropdas wordt gewoonlijk uit 3 delen stof samengesteld. Dat is tegelijkertijd ook een verklaring voor de naam 'sevenfold'.  Een stuk stof wordt zeven maal gevouwen, zodanig dat er een stropdas ontstaat. Daarom zijn sevenfold stropdassen vaak ook een stuk dikker dan de gemiddelde stropdas. Liefhebbers van dikke, volle stropdassen hoeven overigens niet altijd over te gaan tot de aanschaf van een sevenfold das. Er bestaan ook 'gewone' stropdassen met een dikke vulling voor een vol effect.

Handfinished of machinaal

Tegenwoordig worden de drie delen voor de stropdas machinaal geknipt. De stof moet precies goed in de snijmachines worden ingevoerd. Je kunt je voorstellen als het gaat om een stropdas met dessin, het niet bevorderlijk voor de schoonheid van de stropdas is, als Mickey Mouse er scheef op staat. De drie delen van de stropdas worden vervolgens volgens een vast patroon in elkaar genaaid. Zelfs bij stropdassen waaraan de fabrikant het label 'handfinished' meegeeft, gebeurt dit machinaal. Een handgemaakte stropdas is overigens niet per se te prefereren boven een machinale stropdas. Je kunt je voorstellen dat bij handwerk altijd wel een klein steekfoutje kan ontstaan. Ook dat heeft weer zijn charme, aan een ietwat onregelmatig stekenwerk aan de achterkant van de stropdas herken je juist een handgemaakte stropdas.

De laatste stappen

De stropdas krijgt een vulling van katoen. Hierdoor krijgt de stropdas zijn volume. Een dikke vulling is niet altijd beter dan een dunne vulling. Het is maar net wat de mode op het moment voorschrijft. Vervolgens krijgt de stropdas aan de achterkant een voering. Ook wel 'tipping' genoemd. Het tipje, driehoekje aan de achterkant wordt meestal uitgevoerd in een glanzende stof. De kleur kan verschillend zijn. Bijpassend bij de stropdas, of juist constrasterend. Afhankelijk van de laatste stap, het strijken, mag de stropdas het predikaat 'handfinished' krijgen. Juist, een handfinished stropdas onderscheidt zich doordat de stropdas met de hand gestreken wordt. Het strijken is overigens noodzakelijk, zonder strijkwerk zou de stof niet zo mooi om de vulling vallen en krijg je een slordig ogende stropdas. Naar keuze kan een label in de stropdas genaaid worden. Dit kan een merklabel zijn, maar denk bijvoorbeeld ook aan bedrijven die graag een label met hun logo op de achterkant wensen.