mode-abc

Accessoires

De juiste accessoires geven je outfit persoonlijkheid en karakter mee. Stem de accessoires op elkaar af, zodat het een harmonieus geheel wordt. Teveel poeha kan afleiden van je eigen persoonlijkheid. Het woord komt uit het Frans en betekent 'bijzaak' of 'bijkomstig'.

Boorden

Overhemdboorden zijn er in diverse vormen. De meest bekende zijn de Wide Spread boord, Semi Spread boord en Cut Away boord. De Cut Away boord is de laatste jaren behoorlijk in opkomst. Bij deze boord staan de kraagpunten ver uit elkaar.

Choker

Een choker is een shawl, meestal gemaakt van zijde. De choker was in de jaren 30 razend populair in Hollywood. In de jaren 60 werd de choker weer populair bij vliegeniers in de burger en bij hogere militairen. Tegenwoordig wachten we op de comeback van de choker, maar voorlopig mag je je choker in de kast laten hangen. Mocht je er al één bezitten.

Dasspeld

Dasspelden dienen 2 doelen. Het eerste doel is het op zijn plaats houden van het achterbeen van de stropdas. In dit geval is de dasspeld een functioneel hulpmiddel, ideaal voor mensen die veel moeten bukken en bewegen in hun werk. Zoals horecapersoneel en winkelbedienden.

Het tweede doel is uiterlijke schoonheid. Kies in dit geval voor een mooie subtiele dasspeld, met bijvoorbeeld een enkel diamantje of een rustige parel. Laat andere bling bling accessoires liefst achterwege, om zo een al te druk voorkomen te voorkomen.

Etiquette

De etiquette geeft aan 'hoe het hoort'. Het zijn onzichtbare regels die wij in de maatschappij met elkaar hebben afgesproken. Over hoe we met elkaar omgaan en hoe we ons kleden bij bepaalde gelegenheden. Zie ook de dresscode voor stropdassen.

Four in hand knoop

Een populaire stropdassenknoop die elke man zou moeten kennen. De Four in Hand is een klassieke knoop, geschikt voor het dragen bij klassieke boorden. Zoals een button down of semi spread boord. De knoop is vernoemd naar de wijze waarop Engelse koetsiers hun teugels in vroege tijden vasthielden. Vind hier de knoopinstructie van de Four in Hand knoop.

Glimplekken

Glimplekken zijn een bekend fenomeen bij pakdragers. Niet te voorkomen, tenzij je je pak in je garderobe kast laat hangen. De beste oplossing is je jas uit doen als je veel aan het bureau gaat typen. Maar helaas, ook je zitvlak zal gaan glimmen op den duur. De broek en jas naar de stomerij brengen laten de glimplekken optisch beperken. Maar uiteindelijk ontkom je niet aan een nieuw pak. Zie het als iets goeds: het betekend dat je heel wat werkuurtjes in je pak hebt doorgebracht. Daar komt bij dat een pak gemiddeld om de 4 tot 5 jaar uit de mode raakt.

Hemd

Onder een pak wordt standaard een overhemd gedragen. Al vele honderden jaren is een hemd in trek bij de man. Elke man heeft er dan ook diverse in zijn kast hangen. Ook voor een hemd geldt dat deze om de paar jaar uit de mode raakt. Schaf dus regelmatig een nieuw hemd aan, niet alleen om binnen het modebeeld te passen, maar ook om die vervelende vlekken in de kraag en oksels.

Italiaanse stijl

Italianen worden alom gewaardeerd om hun gevoel voor mode. Ook in Nederland zijn overhemden en pakken met een Italiaanse snit (lees: slimfit) in zwang.

Jacquard

Misschien heb je wel eens gehoord van een stropdas van jacquard zijde. Maar wat wil dat nu precies zeggen? Jacquard is een bepaalde weefwijze, uitgevonden door de Fransman Jacquard. Deze weefwijze zorgt ervoor dat ook zeer ingewikkelde dessins op een mooie manier geweven kunnen worden.

Krijtstreep

Een krijtstreeppak zorgt voor de nodige variatie binnen je collectie van pakken. Afhankelijk van je persoonlijkheid is de krijtstreep subtiel of juist opvallend. Let wel op, want een te opvallende krijtstreep kan opdringerig voorkomen. Een krijtstreep mag decent worden genoemd als hij van een afstand van 3 meter niet waarneembaar is.

Laarzen

Laarzen voor mannen hebben hun comeback gemaakt. Vooral om de ruige variant kunnen we niet heen. Stoere boots onder een jeans zijn de trend. Ook de klassieke lederen instapper onder een pak mag nog steeds.

Manchetknopen

Een manchetknoop wordt gestoken door een overhemd met mouwen met een dubbele manchet. Een dubbele manchet zorgt namelijk voor een stevige basis, bij een enkele manchet kan de knoop ietwat los komen te zitten. Een manchetknoop hoort net onder de mouw van het pak uit te steken. Manchetknopen zijn er in allerlei vormen en variaties. Van betaalbaar edelstaal tot kostbaar goud.

N

O

P

Q

R

S

T

U

V

W

x

Y

Z

 

Bronnen:

Elsevier, Stijl-ABC voor de man. De gids over uiterlijk, verzorging, kledingetiquette en accessoires. 2008.

Man & Pak. Over de noodzaak van kleren op maat. Eerste druk 1996.

De Gentleman. Handboek van de klassieke herenmode. Eerste druk 1999.