Soorten stropdassen - puntjes, strepen of gewoon effen

De uitsraling van een stropdas word niet enkel bepaald door de stof, maar ook is het dessin van de das bepalend. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende stropdassen soorten:

1) Effen stropdassen

Effen stropdassen zijn het meest te gerbuiken. Ze combineren namelijk uitstekend bij effen kostuums, maar ook bij kostuums met een werkje of streep. Daarnaast past een effen stropdas bij ieder hemd, of het nu een effen wit hemd is of een zwart gestreept hemd. Naast de gebruikelijke effen stropdassen gemaakt van zijde, zie je tegenwoordig steds vaker ook effen stropdassen uit wol of katoen. Deze nieuwe materialen geven een bijzondere touch aan de das. Er bestaan ook effen stropdassen met een subtiel dessin. Dit zijnde zogenaamde jacquard-stropdassen. Deze dassen passen uitstekend bij elegante effen kostuums.

2) Gestreepte stropdassen

Gestreepte stropdassen zijn ooit uit het oude 'regimental-patroon' ontstaan. De strepen lopen diagonaal over de stropdas. Of brede of smalle strepen het beste bij u passen hand vooral van uw type en uw lichaamsbouw. De gestreepte stropdassen met de diagonale streep worden over het algemeen vaak gedragen bij een zakenkostuum.

Sinds 1-2 jaar zijn stropdassen met een horizontale streep vaker te zien. Deze nieuwe trendy das wordt vaak gedragen op een lossere / nonchalantere manier. Een dergelijke das kan prima bij een modieus colbert en spijkerbroek.

3) Stropdassen met een repeterend patroon

Deze dassen zijn welbekend. Ze kunnen stippen, blokjes of andere symbolen verdeeld over de das hebben. Vaak worden ook bedrijfsstropdassen op deze wijze geproduceeerd. op die manier staat het logo van het bedrijf over de hele das verdeeld. Stropdassen met een repeterend patroon zijn zowel zakelijk als prive uitstekend te gebruiken.

4) Geruite stropdassen

Stropdassen met een ouderwets ruitenpatroon kunnen bij vrijetijdskleding gedragen worden. Deze dassen worden vaak uit wol gemaakt en horen gedragen te worden bij een Tweed-jasje of een kostuum in visgraadmotief.Deze dassen worden ook in linnen of katoen gemaakt. Dan zijn ze goed te combineren met een zomers kostuum van bijvoorbeeld linnen.

5) Paisley stropdassen

De paisley-stropdassen zijn erg praktisch, omdat ze bij veel verschillende outfits passen. Ze kunnen gedragen worden bij een zakelijk kostuum, maar een paisley-stropdas in een felle kleur kan ook goed bij een vrijetijds outfit passe.

6) Club stropdassen

Deze stropdassen kenmerken zich door een logo of wapen. Vaak wordt dit logo / wapen op borsthoogte gemaakt. Dit was lange tijd een stropdas die niet te zien was in het straatbeeld, maar sinds de komst van smalle stropdassen en stropdassen gemaakt uit katoen zien we een dergelijke clubdas weer steeds vaker. Met name jongeren dragen deze stropdassen.

7) Fantasie stropdassen

Tja, de welbekende Mickey Mouse stropdas. Op dit moment niet erg gewild, maar dat is in het verleden anders geweest. De fantasie stropdassen worden geprint en daarom is elk dessin mogelijk. Dit kan een foto van jezelf zijn, maar ook een stripfiguur. Deze dassen zijn nu niet meer populair. Enkel als grap worden ze nog verkocht.

 

Opvallend is ook te zien waar deze verschillende stropdassen populair zijn. Zo zijn bijvoorbeeld de 'fantasie stropdassen' nog steeds populair in Amerika. Reden hiervoor is ook dat men daar veel vaker een zogenaamde printed stropdas draagt, terwijl in Europa juist vooral jaqcuard-geweven stropdassen gedragen worden. Maar ook in Europa is de mode erg uiteenlopend. Zo zie je opvallend genoeg dat de mode van stropdassen in Spanje en Nederland best wel overeenkomt, maar dat in Duitsland bijvoorbeeld hele andere stropdassen gewild zijn.

In Nederland (en Spanje) zijn de wat fellere kleuren erg populair en dan met name de effen stropdassen. Daarentegen zie je in duitstalige landen weer veel meer donkere kleuren terugkomen in de stropdas. Zo zijn de kleuren zwart, donkergrijs en bordeauxrood en kleuren die veel terug te vinden zijn in duitse stropdassenwinkels. Hier een voorbeeld van 'deutsche Krawatten'. En hier nog enkele 'deutsche Herrenkrawatten'.

In Frankrijk zien we dat er veel basiskleuren gedragen worden, maar ook veel eigentijdse dassen, zoals de smalle stropdas, de wollen stropdas en de gebreide das.