Stropdas reinigen

Een van de eerste vragen die bij je opkomen als je begint met het dragen van stropdassen, is 'hoe krijg ik die dassen in hemelsnaam schoon?'. Een terechte vraag, want een das schoonmaken is niet zo eenvoudig als het wassen van je overhemd. Voor je het weet is je das gekrompen of is je vlek nog groter geworden. De beste tip is dan ook; voorkom vlekken! Wees zuinig op je stropdas. Raak hem alleen aan met schone handen en doe de das af (of leg hem over je schouder) als je gaat eten. Maar deze pagina lees je niet voor niets. Er zit blijkbaar een vlek in je das en je wilt er van af. Wat nu?

 

reinigingstips

 

 1. Kijk eerst in het label van de stropdas, deze bevindt zich in het puntje van het achterbeen. Is de stropdas van zijde of polyester?
 2. Is je stropdas van polyester? Haal dan eerst even opgelucht adem.
 3. Een polyester stropdas kun je namelijk met een klein sopje in lauwwarm water met de hand wassen.
 4. Laat de das vervolgens drogen door hem uit te leggen (niet hangen!).
 5. Strijken kan op de laagste stand.
 6. Is je stropdas van zijde? Koop dan een nieuwe stropdas om verdere frustraties te voorkomen. Van het reinigen wordt je das er in ieder geval niet mooier op.
 7. Ben je een doorzetter en wil je de vlek er zelf uithalen? Draai in ieder geval de waterkraan dicht mocht je deze al open hebben gezet. Van water wordt de vlek alleen maar groter.
 8. Neem een schone lap en giet er een klein beetje wasbenzine op. Dep vervolgens over de vlek. Als het goed is wordt de vlek door de wasbenzine opgenomen.
 9. Een tip uit grootmoederstijd: laat de stropdas in een potje met een dun laagje wasbenzine een nachtje weken. De volgende dag is de vlek (of in ieder geval het grootste gedeelte) verdwenen. Hang de das vervolgens uit, om de geur eruit te krijgen. Geduld is een schone zaak, na een paar dagen zal de vervelende lucht verdwenen zijn.
 10. Mocht dit alles niet baten? Zet dan grof geschut in en breng de das naar de stomerij. Helaas is stomen niet goed voor een zijden das, maar als je een stevig exemplaar hebt kun je hem gerust een keer laten stomen.
 11. Een zijden das strijken kan door een gladde theedoek over de stropdas te leggen, en voorzichtig met het strijkijzer (op 3 punten) te strijken. Wees niet te voorzichtig wat betreft de stand van het strijkijzer, ook op de katoenstand zal er niets met je das gebeuren. De theedoek zorgt ervoor dat de zijde niet 'smelt'. Wees wel voorzichtig ter hoogte van de passantino. Dat is het lusje aan de achterkant van de stropdas. Als je hier overheen strijkt, krijgt je stropdas glimplekken. Voorzichtig erom heen strijken dus.