Stropdas strikken

‘Stropdas strikken’ is niet meer dan een andere benaming voor het knopen van je stropdas. Iedereen die dacht dat het hierbij gaat om één of andere aparte versie van een strik heeft het mis en hoeft niet verder te lezen... De term ‘stropdas strikken’ komt steeds vaker voor als alternatief voor ‘stropdas knopen’.

 

Hoe strik je een stropdas?

Er zijn honderden, zo niet duizenden, manieren om een stropdas te strikken. De drie meest bekende manieren voor het strikken van een stropdas zijn toch wel diegene die horen bij de volgende knopen:
- Halve Windsor knoop
- Windsor knoop
- Four in Hand knoop

 

Hoeveel knopen moet je kennen?

Tsja… Nu je weet dat er zoveel verschillende knopen zijn, zul je vast begrijpen dat het bijna onmogelijk is om al deze manieren van ‘strikken’ uit je hoofd te leren. Echter is het wel aan te raden om ongeveer vier verschillende manieren voor een stropdas strikken te beheersen. Welke vier dit zijn is sterk afhankelijk van wat er bij jou past of hoe je gezien wilt worden door de mensen in jouw omgeving.

 

Ben je iemand die dagelijks een stropdas draagt is het misschien wel leuk om van vier verschillende manieren om een stropdas te strikken op te schalen naar ongeveer 8 verschillende manieren voor het strikken van een stropdas. Als je zoveel manieren kent kun je rekening gaan houden met je postuur, de kraag van het overhemd, de lengte van de stropdas, jouw eigen lengte, of bijvoorbeeld de kwaliteit van de stropdas. Het is natuurlijk belangrijk dat de stropdas die je draagt jouw stijl en uitstraling positief onderstreept.

 

Wellicht dat deze afbeeldingen je helpen met oefenen:

Klassieke knoop   Enkelvoudige Windsor      Duitse knoop

Dubbele Windsor  Manhattan

 

Geschiedenis van knopen

‘Vroeger’, toen er nog maar één soort stropdas bestond hebben twee natuurkundigen uitgerekend dat er 85 verschillende mogelijkheden zijn voor het strikken van een ‘normale’ stropdas. Deze natuurkundigen, Fink en Mao, zouden vandaag de dag nog wel even bezig zijn met deze berekeningen. Nu zijn er zoveel verschillende stropdassen dat er nog veel meer combinaties mogelijk zijn. Echter zie je dat de traditionele knopen toch het meest gebruikt worden.