Van zijderups tot stropdas

Hoe komt een stropdas tot stand? Vaak sta je er niet bij stil hoe producten gemaakt worden. Dit zal bij de stropdas niet anders zijn. Wat het bijzondere is bij de tot standkoming van een zijden stropdas is dat de basis van dit artikel ligt bij een levend wezen, namelijk de zijderups.

De zijderoute

De zijderups is de larve van de zijdevlinder. In het oude China werd ontdekt hoe men deze rupsen kon kweken en hoe men de cocon kon af kon wikkelen. Op die manier bleef er één lange zijdedraad over. Zijde werd in die tijd zo’n belangrijk exportproduct voor China, dat de Zijderoute werd opgezet. De zijde werd over hele wereld verhandeld.

De cocon

Tegenwoordig is het kweken van deze larven en het afwikkelen van de cocons nog steeds een belangrijke inkomstenbron in delen van China en andere delen van Zuidoost Azie. Een cocon bestaat uit zo’n 300-900 meter draad. Deze draad is zeer zeer dun (10 micrometer). Om 1 kilo zijde te krijgen zijn er zo’n 5000 cocons nodig. Vind op Wikipedia meer informatie over de over de zijdevlinder

 

Van draad tot zijden lap

Nadat de draden zijn afgewikkeld van de cocons wordt de draad eerst in warm water gelegd. Hiermee wordt de lijm die aan de draad vastkleeft losgeweekt, waarna de zijde geverfd kan worden in de juiste kleur. Vervolgens word de draad om klossen gewikkeld en kan er stof van geweven worden. De lap stof wordt dan eerst nog gekookt of geperst. Zo gaat de laatste lijm uit de stof en wordt de stof soepel en sterk.

Zijde weven is een lastig proces. Dat komt omdat de zijdedraad erg kwetsbaar is en snel kan breken. Dat is ook de reden dat het zo nu en dan voorkomt dat er een haakje in je das komt. Ook zorgt de zijde ervoor dat het niet mogelijk is om een zijden stropdas te wassen. De zijde krimpt namelijk niet, maar de voering erin wel. Na een wasbeurt zal de das er vervormt uit komen te zien.

De voering van de stropdas

Iedere stropdas heeft een voering die in het binnenste van de das zit. Deze is dus niet te zien. Deze voering zorgt voor het juiste 'volume' en de grootte van de knoop. De voering zorgt er ook voor dat als men de das na het dragen weer uit z'n knoop haalt, de das weer in grote mate glad zal worden. Blijven er nog zeer veer vouwen zichtbaar, dan is de das van een matige kwaliteit. Bij dure italiaanse dassen zal de stof van de das ongekreukeld zijn, ndat je deze uit de knoop hebt gehaald. 

De voering bestaat normaliter uit katoen. Ook zijn er dassen waarvan de voering ook uit zijde bestaat. Deze zogenaamde 'seven-fold stropdassen' worden uit een zeer grote lap zijde gemaakt. Deze lap wordt vervolgens via speciale wijze gevouwen, zodat ook de voering dus uit zijde bestaat. Omdat het verbruik van zijde erg hoog is, is de prijs van deze dassen ook navenant hoog.

Wat ook erg belangrijk is, is dat de zijde goed aansluit op de voering. Op deze manier blijft de vorm van de das in z'n verband. 

In het verleden is de dikte van de voering vaak veranderd. Zo'n 8 jaar geleden zorgde Pim Fortuijn ervoor dat de grote knoop erg populair werd. Hij droeg stropdassen met een dikke stevige voering, waardoor een grote knoop ontstond. Tegenwoordig zien de de knoop van de stropdassen weer kleiner worden. Dus ook de voering van de dassen is tegenwoordig iets dunner dan in het verleden. Ongetwijfeld zal de grote knoop (dikke voering) ooit in de toekomst weer populair worden.